Как да използваме конски кестен – дървото конски кестен (Aesculus) е

...
Как да използваме конски кестен – дървото конски кестен (Aesculus) е
Коментари Харесай

Как да използваме конски кестен за нашия дом и за нашето здраве

Как да използваме конски кестен – дървото конски кестен  ( Aesculus ) е вид широколистно дърво, виреещо в умерената част на Северното полукълбо. В Северна Америка това дърво е по-известно под името „ еленово око “ ( buckeye ). Името „ еленово око “ е обещано поради сходството на семето на растението с око на  елен , а „ конски кестен “ – поради външната аналогия на семето с ядливия кестен и негодността му за ястие, т.е. че конете ще го ядат. А изразът „ става единствено за конете “ не е правилен, тъй като конските кестени са мощно отровни за конете .

Името „ конски кестен “ се употребява за разграничение по отношение на ядливите кестени от жанр Кестен ( Castanea ). Обикновеният конски кестен ( Aesculus hippocastanum ) е доста известен за културно развъждане по паркове и градинки. Също по този начин доста пчелари го засаждат като медоносно дърво наоколо до своите пчелини, тъй като пчелите събират доста нектар от цветовете му.

Откъде идва името конски кестен ? Официално знаем, че това име е получено през XVI век. През това време Свещенната римска империя изпраща делегат до турския султан Сюлейман Великолепни. Въпросният делегат Квакер Бейн, който бил ботаник, писал, че от семето на това дърво се прави лекарство за дихателни проблеми при конете. Днес знаем, че  конският кестен оказва помощ при дихателни проблеми и при хората. Той съдържа танин и е прочут като противовъзпалително средство. 

Както видяхме, семената на конският кестен не стават за ястие. Ако не знаете тъкмо кой кестен е ядлив и кой не е, може да видите по какъв начин да различите дивия от ядливия кестен. За разлика от ядливия си двойник, конският кестен е токсичен и не става за ястие, само че намира необятно приложение в медицината и фармацията. А какви изгоди има дребничкия конски кестен ще разгледаме в този момент, като това са домашни предписания , които може сами да приготвите:

Как да използваме конски кестен срещу молци, паяци и за лишаване на неприятната сила

През есента е добре да съберем опадалите семена на конския кестен . И с тяхна помощ да се предпазим от молците в дрешника. Рецептата срещу молци е елементарна – слагаме по няколко конски кестена в дрешниците, шкафчетата и скриновете. Другата година ги заменяме с нови. А в случай че наредим по няколко кестена по первазите на прозорците, то тогава ще се отървем и от паяците.

Според националният врач Петър Димков , човек постоянно би трябвало да носи 2-3 конски кестена в своя джоб. По този метод се лишава неприятната сила от индивида. Той бил уверен, че самото им носене или държане в длан оказва благотворно въздействие върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система. Носенето на кестени в джоба ще ни зареди с енергийна осцилация и ще успокои и хармонизира тялото. Можем да сложим 2-3 кестена пред монитора на компютъра. Те ще стартират да филтрират нездравословното електромагнитно излъчване.  

Конски кестен като препарат и козметика

Можем да създадем домакински прахуляк за пране от конски кестен , както и домакински душгел . За задачата режем на ситно шепа конски кестени и ги оставяме да престоят 12 часа в 300 мл вода. Прецеждаме получената бяла течност, която би трябвало да използваме в границите на 3 дни (като течността съхраняваме в хладилник).

Можем да изсушим по-голямо количество конски кестени във фурната и да ги стрием на прахуляк. Така ще имаме постоянно в наличност подготвен прахуляк за пране , с който да накиснем нашите облекла. А в случай че смесим този прахуляк с малко вода и разнообразни ароматни етерични масла, ще получим великолепен душгел за нашата коса и тяло.

Кестеновата пулпа  има мощен кръвоспиращ резултат. Причината за това е  съществуването на огромно количество танин и калий в кестените .  Те контролират производството на мазнини и работят отпускащо върху мускулите на лицето. Можем да използваме кестеновата пулпа за приготвянето на маски за лице .

За да създадем маска , би трябвало да сварим няколко кестена , да ги обелим и пасираме в блендер. Към сместа прибавяме 1 ч.л. мед и 1 ч.л. лимонен сок. Налагаме маската за към 20 минути и отстраняваме остатъците с памучен тампон, пропит с вода.

Как да използваме конски кестен за хемороиди и разширени вени

За да облекчим неразположенията при хемороиди , варикозни вени и нощни мускулни крампи , би трябвало да създадем смес от конски кестен . Как се прави тинктура от конски кестен за варикозни вени, хемороиди и нощни мускулни крампи?

Лечебната смес от конски кестен вършим от 20 намачкани кестена, които слагаме в огромен буркан, а по-късно допълваме с 1 л домашна ракия или водка. Затваряме буркана с капачка и оставяме по този начин за 40 дни на стайна температура, като разбъркваме с дървена лъжица понякога. Прецеждаме готовата течност и я съхраняваме в стъклена бутилка. Преди приложимост разклащаме хубаво.

Мажем проблематичните зони 1-2 пъти на ден, с 20 капки от готовата смес , смесени с лек крем или тоалетно мляко за тяло, като оставяме да попие в кожата. Този способ е доста подобаващ при бременност , тъй като в доста случаи тогава се появяват разширени вени и хемороиди .

Друг метод на лекуване е да одобряваме тинктурата вътрешно . За задачата пием по 20-40 капки (1-2мл) със 100 мл вода по 3 пъти на ден. Този способ не е подобаващ при бременност, само може да се прави след консултация и под наблюдаване на доктор.

Как да използваме конски кестен за заболели стави и проблематични колена

Малките красиви “топчета ”, наподобяващи на еленско око – конските кестени, са доста подобаващи за изработката на извлек . Готовият извлек е доста потребен за заболели стави и проблематични колена . Ето по какъв начин да създадем извлек от конски кестен в алкохол (ракия) :

Нарязваме (или настъргваме на ренде) 1 кг конски кестени на части дружно с кората. Слагаме ги в огромен стъклен буркан и ги заливаме с по-силна домашна ракия (може да употребяваме и спирт). Оставяме да престои за 40 дни на мрачно, като понякога разклащаме буркана. След това прецеждаме и към този момент имаме подготвен извлек . Мажем проблематичните зони, а като се изключи че ще получим облекчение на заболели колена , стави и болки в кръста , ние ще можем да се предпазим и от настинка с този лековит извлек . Ползва се единствено външно, като масажи!!!

Как да използваме конски кестен за синузит и проблеми с дишането

Конският кестен е извънредно сполучлив за изчистването на носната празнина от всякаква слуз и гнойни налепи. Има доста огромна възможност да излекувате синузит и то за доста години напред. За задачата изпичаме няколко кестена във фурната, до момента в който почернеят. След това остръгваме изгорялото от кестените и ги стриваме на прахуляк. Имаме 2 разновидността на лекуване с готовия прахуляк от конски кестен :

Вариант 1 -шмъркаме 2-3 дни по 2 пъти дневно! Много ще люти и ще ви текат сълзите, само че е супер ефикасно за синузита.

Вариант 2 – смесваме получената прахуляк с малко пчелен мед. Целта е да получим хомогенна примес, която нанасяме деликатно в ноздри, дълбоко. Изчиства всичко от носните кухини.

Конски кестен за ревматизъм и при ревматоиден артрит

Конският кестен е извънредно потребен при ревматизъм и ревматоиден артрит . За задачата вършим мас с невен . Сваряваме 10 кестена и откакто омекнат изцяло, изваждаме вътрешността им. Отделно от това запържваме 10 броя цветове от невен в 2 с.л. несолена свинска мехлем , до момента в който получим оранжева примес.

Смесваме вътрешността от конските кестени със запържените невенови цветове и ги слагаме в буркан на мрачно и хладно. Мажем проблематичните зони с този неповторим билков мас.

Знаете ли, че:

  • От семената на конския кестен се прави хранителна добавка;
  • От цветовете и корите на конския кестен се прави мас за разширени вени (*приложение 1);
  • От конски кестен се прави масажен гел с арника, камфор и розмарин. А той е доста подобаващ за облекчение на болки, като има ободрителен и тонизиращ резултат за кожата в композиция с масаж;
  • Можем да съчетаваме конския кестен с листа от маточина, цвят от глог и листа от хмел;
  • В Германия, конският кестен заема трето място по известност след гинко билоба и жълт кантарион;

Лечение на разширени вени с билкови и натурални медикаменти – препоръки

Лечение на разширени вени (варикоза) – разширените вени се образуват, когато дребните венозни клапи спрат да работят вярно. В здравите вени има серия от дребни клапи, които се отварят и затварят, с цел да разрешат на кръвта да тече гладко към сърцето в една посока. Ако тези клапи се повредят или отслабят, кръвта тече обратно, което…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР